Dear visitor!

All articles on this page are in Hungarian language. If you would like to request an English translation, write me to my e-mail or leave a comment. It's important to give me an e-mail adress, to inform you when I am done with it. If it is finished, I upload it to the blog and tag it with "translation".

Keresés ebben a blogban

2009. július 4., szombat

A bűn színe - Freedomland

(kisebb spoilerek lehetnek)

Egy nő vérző, összevagdalt kézzel, sokkos állapotban botorkál be a kórházba. Emlékei hiányosak, autóját ellopták, benne a kisfiával...

Nem messze tőle egy néger nyomozó épp hazatér a néger-negyedbe, amikor megszólal a csipogója: egy fehér nő gyermekét elrabolták...

A negyedet hamarosan vesztegzár alá vonják, pokollá téve ezzel a helyi lakosok életét...

A film ezzel a felütéssel indul, ami számomra nem volt túl bizalomkeltő őszintén szólva. Gondoltam megint kapok egy szokványos amerikai akciófilmet jó sok durrogtatással, utolsó pillanatos megoldással, tűzharccal az emberrablók és a szuperhős nyomozó közt. Ehhez képest igen kellemes csalódás ért.

A nyomozó emberből van, saját személyiséggel, egyéniséggel, érzésekkel: végre nem egy újabb "kemény vagyok, mint a háromnapos lószar" magányos farkas szuperhős. Az üveg vág (!), gyakorlatilag nincsenek akciójelenetek, se elcsépelt "minden robban mögöttem" jelenetek. Helyette vannak jól kidolgozott, hihető karakterek, lelki sokk, kétes erkölcsi döntések, etnikai összezördülések és még sorolhatnám. Röviden: kapunk egy jól felépített thrillert lassan kibomló történettel és (számomra) abszolút váratlan és csavaros zárással, amely azon túl, hogy meglepő el is gondolkodtat.

Azért van itt is néhány túldramatizált jelenet: például, amikor Freedomland területét vizsgálja át a kutatócsapat. Tudnék még mondani, de nem akarom ellőni a film jeleneteit, szóval maradjunk annyiban, hogy befigyel némi Hollywood-hatás itt-ott. Ennek ellenére egy abszolút korrekt, jól felépített, mondanivalóval bíró és elgondolkodtató alkotásról van szó, aminek a megtekintését mindenképp ajánlom. Közel sem volt olyan sokkoló, mint a The War Zone, kifejezetten jó film volt, de Tim Roth mesterművét nem tudja felülmúlni.

Szereposztás:

Samuel L. Jackson (Lorenzo Council)
Julianne Moore (Brenda Martin)
Edie Falco (Karen Collucci)
Ron Eldard (Danny Martin)
William Forsythe (Boyle)
Aunjanue Ellis (Felicia)
Anthony Mackie (Billy Williams)
LaTanya Richardson (Marie)
Clarke Peters (Reverend Longway)
Peter Friedman (Lt. Gold)
Domenick Lomberdozzi (Leo Sullivan)
Aasif Mandvi (Dr. Anil Chatterjee)
Philip Bosco (Pap)
Fly Williams III (Rafik)
Portia (Doreen / Rafik nővére)


Hivatalos előzetes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails