Dear visitor!

All articles on this page are in Hungarian language. If you would like to request an English translation, write me to my e-mail or leave a comment. It's important to give me an e-mail adress, to inform you when I am done with it. If it is finished, I upload it to the blog and tag it with "translation".

Keresés ebben a blogban

2009. június 29., hétfő

Hadszíntér - The War Zone


(kisebb spoilerek előfordulhatnak, bár igyekszem kerülni a történet lelövését)

A cím alapján az ember feltehetőleg egy harctérre, háborúra, ropogó gépfegyverekre, lánctalpak csörrenésére asszociál. Ezúttal tévesen.

A film egy négyfős családot mutat be, akik nemrég költöztek el Londonból, a nyüzsgő világvárosból, egy Isten háta mögötti, Devonshire-i házba. A hatalmas, nyitott tér azonban furcsamód inkább kelti a bezártság és elszigeteltség érzését itt, mint a szabadságét. A család első ránézésre teljesen átlagos, mindennapi, de jobban megfigyelve már a film elején érezhető egyfajta elfojtott feszültség. A 15 éves Tom a barátait hiányolja, az apa ingerlékeny, az anya pedig éppen szülni készül, stb.

Aztán egy nap a vásárlásból hazaérkező Tom meglát valamit a ház egyik ablakán benézve, ami teljesen ledöbbenti és megváltoztatja az életét. A feszültséget fokozza, hogy a kamera csak Tom reakcióját mutatja, az azt kiváltó eseményt nem. Ez a késleltetés és a belőle fakadó bizonytalanság a fokozza a feszültséget, a komor időjárás és a méltóságteljesen komoly környezet már csak hab a tortán.

Ami a színészi teljesítményt illeti, az egész egyszerűen zseniális. Nincsenek túljátszások, vagy éppen "fapofával" lereagált helyzetek. Nincsenek túldramatizált vagy valóságtól elrugaszkodó jelenetek. Minden teljesen valósághű és életszagú. És pont ez az, ami a filmtörténet egyik legsokkolóbb filmjévé teszi ezt az alkotást. Aki úgy gondolja, hogy csak véres gyilkosságokat tartalmazó film lehet brutális vagy felkavaró, az határozottan meg fog lepődni.

A film egyébként meglehetősen naturálisan mutatja be az eseményeket, nem rejti el az érzékenyebb részleteket, szóval bizonyos erősségű gyomor azért kell egyik-másik jelenet megtekintéséhez. Bár hangsúlyoznám ismét: nem véres brutalitásra kell gondolni, sokkal inkább pszichológiai jellegűre.

A film Alexander Stuart hasonló című regényéből készült (a forgatókönyvet is ő írta) Tim Roth rendezésében. A könyvhöz ezidáig nem volt szerencsém, de ezen a lehető leghamarabb szeretnék változtatni, miután a belőle készült film eddigi életem egyik legemlékezetesebb filmélményével gazdagított.

Szereposztás:

Ray Winstone (Apa)
Lara Belmont (Jessie)
Freddie Cunlife (Tom)
Tilda Swinton (Anya)
Colin Farrel (Nick)
Aisling O'Sullivan (Carol)
Kate Ashfield (Lucy)
Megan Thorp (Alice baba)
Kim Wall (Bárpultos)
Annabelle Apsion (Nővér)

6 megjegyzés:

  1. És ha ma este megnézed a Philosophy of a Knife-ot mindenképp megváltozik majd a véleményed :)

    VálaszTörlés
  2. Durva film, m2 adja le néha.

    VálaszTörlés
  3. A baj az, hogy nincs m2-m. Ami van: m1, RTL klub, TV2 és némileg szemcsésen a horvát RTL Television (gondolom a közeli déli határ miatt). Aztán ennyi. Pedig anyámmal is megnézetném, fel is keltettem az érdeklődését, csak éppen nem tud angolul, a "megvásárolt verzió" meg angol nyelvű, felirat nélkül. Amúgy majd rakok ki linket hozzá, mert többen is érdeklődtek iránta.

    VálaszTörlés
  4. Elég durva film. Eredetileg az Europa Europa Film vetítette elősszőr kicsiny hazánkana TV-ben. Szinkronosan és feliratosan is. HA valaki tudna hozzá találni müködü feliratot, vagy szinkront, az lérem jellezze nekem az alábbi címen: benison@freemail.hu

    VálaszTörlés
  5. Köszi, hogy felraktad a filmet, már régóta kerestem. Nincs meg esetleg a The Corporation is?

    mhl

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails