Dear visitor!

All articles on this page are in Hungarian language. If you would like to request an English translation, write me to my e-mail or leave a comment. It's important to give me an e-mail adress, to inform you when I am done with it. If it is finished, I upload it to the blog and tag it with "translation".

Keresés ebben a blogban

2009. június 19., péntek

Funkciók, újdonságok, tervek

A blognyitás óta benyomorgattam ide néhány új funkciót, úgyhogy írnék is egy összegzést.

Ami már van...

Google kereső:

A blogomon, a linkelt oldalakon és a weben egyaránt kereshető vele bármi, anélkül, hogy el kellene hagyni a blogot. Nem részletezném, nem létezik, hogy valaki nem tud keresőt használni. :)

Linkek:

Az általam gyakran látogatott, hasznos oldalak linkjei. Feltehetőleg ez még bővülni fog. Minden oldal nem kerül be ide, egyrészt mert egy részének semmi köze nincs a blogom témáihoz, másrészt, mert van, amit mindenki ismer. (Teszem azt YouTube.)

Látogató-számláló:

Ezzel volt a legtöbb macera igazság szerint eddig. A jelenlegi (most már minden bizonnyal végleges) verzió a harmadik. Az első nem úgy működött, ahogy azt vártam, a másodikról az egy hónapos próbaidő lejártával derült ki számomra, hogy nem ingyenes és a továbbiakban fizetnem kéne. Ez ingyenes is, jó is. A színével nem vagyok elégedett, szóval a mai nap folyamán azt még állítgatom. Ezért, lehet, hogy a mai látogatók száma még elveszik, de holnaptól már nem módosítok rajta, onnantól elvileg működni fog.

English Translation:

However most of the viewers of my blog are Hungarian (or at least are using the net from Hungary), there are some visitors from other countries as well according to the counters. I offer to translate any of my articles in my blog, if they request it. If you would like a translation, then all you have to do is sending me an e-mail to warfoki@hotmail.com or leave a comment about the article you want me to translate. I will publish the requested translation on my blog as soon as I am done with it. If you would like to get an e-mail alert when it's done, then give me an e-mail address and I will inform you. I of course cannot guarantee you a grammatically perfect translation, but I will try to minimalise the number of mistakes.

... és ami még csak lesz.

Videosáv:

Időnként felrakok egy-egy fényképeimből készült videót a YouTube-ra. Lényegében zenei háttérrel megspékelt diavetítésről van szó, ritkább esetben tényleges videóról. Ez utóbbiak minősége általában némi kívánnivalót hagy maga után, mivel kamerám nincs, csak fényképezőm. Ráadásul az is csak egy hobbigép, semmi professzionális. Lényeg, hogy ezekből a videókból a három legfrissebb thumbnailje kerülne ki egy oszlopban ide, amire rákattintva megtekinthető lenne videó. Próbáltam korábban ezt kirakni, mert van erre a blogspotnak egy egyszerűen kezelhető funkciója, de volt vele némi probléma. Ha ezt megoldottam valahogy, akkor rögtön kikerül ide.

Szerkesztés [2009. 06. 22.]: Ez már van. Eredetileg a jobb oldali menübe szerettem volna rakni, de a videók megnyitásakor volt némi probléma. Konkrétan az, hogy ha a videósáv mellett - a tőle levő balra cikkben - volt egy videó beágyazva, akkor a videosáv bármelyik eleme, a megnyitás után, a cikkbe ágyazott videó mögött jelent meg, ami így (részben, vagy egészben) kitakarta azt. Nem jöttem rá a megoldásra, így a blog aljára tettem a videosávot, ahol nincsenek beágyazott videók, mintegy megkerülve ezzel a problémát.

Szótár:

Szinte minden szubkultúrának megvannak a maga kifejezései. Ezek a legtöbbször angolból áthozott mozaikszavak, kifejezések. Például egy videójáték-rajongónak valószínűleg ismertek az FPS, RPG, MMO és egyéb kifejezések. Egy témával csak most ismerkedőnek viszont már nem biztos. Ezért a közeljövőben egy ilyen szómagyarázó bejegyzést fogok létrehozni, amibe mindig beleszerkesztem a legutóbbi cikkben használt "szakkifejezések" jelentéseit. Címkéit is ennek megfelelően frissítem.

Szerkesztés [2009. 07. 10.]: Már van. Újra és újra frissíteni fogom, amint van valami, ami szerintem magyarázatra szorulhat. Ha kimaradt valami, akkor küldhetsz e-mail-t vagy kommentálhatsz nyugodtan és kiegészítem, de a Google valószínűleg hamarabb válaszol, mint én.

Reklám:

Nem kell megijedni, egyelőre szó sincs reklámok beillesztéséről. A jelenlegi látogatottság mellett nem érné meg egész egyszerűen, arról nem is beszélve, hogy a látogatók többsége feltehetőleg AdBlock-kal felvértezett Firefoxot használ. Azonban, ha bekövetkezne az a valószínűtlen esemény, hogy a blogom népszerű lesz és napi többtucat ember nézi meg átlagban (a jelenlegi napi egy-kettővel szemben), akkor valószínűleg élni fogok a Google AdSense adta lehetőséggel. Ez annyit tesz, hogy oldalanként maximum három helyre rakhatok ki hirdetési felületet, amire ha az olvasó ráklikkel, az nekem jó, mert némi minimális összeg cseppen belőle, amit majd - jó esetben - valamikor hónapok múlva megkapok. Más reklámot nem teszek be, szóval nem kell az ilyen idegbeteg sebességgel villogó "Ön a 999 999. látogató! Kattintson ide!" jellegű baromságoktól tartani, az AdSense - elvileg - nem tesz be ilyet. Ha mégis, akkor törlöm a rákba az egészet. De mondom, ez egyelőre amúgy sem lehetőség, mert értelmetlen volna.

Felmérés:

Egyelőre ez sem esedékes még, de a nyár vége felé, miután megtömtem cikkekkel a blogot, már előfordulhat. Megkérdezem például, hogy továbbiakban milyen témáról írjak. Esetleg, hogy egy adott szerző/rendező/író további munkái érdeklik-e az olvasókat. Egyelőre azonban van téma bőven, csak időm nincs. Ez változni fog, ha végre túl leszek az érettségi utolsó felvonásán, a magyaron.

Útibeszámoló:

A Blognyitóban ígértem útibeszámolókat is. Egynek a témája már megvan: május elején sikerült egy buszos csoport túra keretében kijutnom Londonba és környékére pár napig, illetve útba ejtettük Belgium két városát is. Erről az élménybeszámoló félkész állapotban van, illetve mialatt ezt a bejegyzést írom is folyamatban van a több gigabájtnyi képanyag feltöltése. Ez eszement sokáig tart, lévén 1 Mb/sec-es netkapcsolatom van, amivel másodpercenként mindössze 13 kilobájtot tudok feltölteni. (aki nem értené az átváltást: 1024 kilobájt = 1 megabájt, 1024 megabájt = 1 gigabájt) A vicc az lesz, ha esetleg kemény 0 darab letöltéssel fog kihalni a rapidshares link. Aki esetleg rendszeresebben jár erre, az nyugtasson meg, hogy nem! :)

Szerkesztés [2009. 07. 18.]: Az eredeti terveimmel ellentétben nem egyben kerül ki az egész, hanem napokra lebontva. Ennek fő oka az, hogy túl hosszú lenne egyben. Képeket illusztrációként nem raktam a bejegyzésekbe egyelőre, mert úgyis letölthető az összes. Ettől függetlenül beszúrogatok egy-kettőt illusztrációnak, de nem sokat, mert egy kisebb örökkévalóság míg a 3-5 megabájtos képek felmennek a blogspotra.

Szerkesztés [2009. 08. 23.]: A letöltési linkek egy része behalt, így használhatatlanná téve a többit is. Még egyszer nem szenvedek meg a feltöltéssel, így mégis az illusztrációként használt képek cikkekbe ágyazása lesz a megoldás.

Új bejegyzések:

Ez egyértelmű. Annyit jegyeznék itt meg, hogy nyáron igyekszem naponta, kétnaponta jelentkezni valamilyen új bejegyzéssel, legyen az film, játék vagy zene. Mostanában inkább a kéthetente egyszeri gyakoriság dívott, de mentségemre legyen mondva, hogy az utóbbi két hónapom elég mozgalmasra sikeredett.

Saját írásaim közzététele:

Szabadidőmben időnként szoktam novellákat írogatni. Nyáron az sincs kizárva, hogy mint társszerző közreműködök egy novelláskötet írásában/kiadásában. Erről egyelőre nem mondok többet, mert vagy összejön, vagy nem, feleslegesen önreklámot meg nem csinálok. Ha ez esetleg sikerülne, akkor ez lenne az első alkalom, hogy nyomtatott formában megjelentetek valamit. Ha sikerül, akkor itt is reklámozom egyet a dolgot, az teljesen biztos. :) Aki esetleg az eddigi írásaimra kíváncsi, az kattintson rá a Dark Corners linkre, ott fenn vannak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails