Dear visitor!

All articles on this page are in Hungarian language. If you would like to request an English translation, write me to my e-mail or leave a comment. It's important to give me an e-mail adress, to inform you when I am done with it. If it is finished, I upload it to the blog and tag it with "translation".

Keresés ebben a blogban

2009. június 15., hétfő

Omega - Babylon

Az Omega hazánk egyik leglegendásabb és egyértelműen legöregebb együttese. 1962-ben alakultak, akkor még más felállással ugyan. Ma, 2009-ben így az együttes 47 éves és még mindig aktív! Ezzel legjobb tudomásom szerint ők és a Rolling Stones (egy évben alakultak) a világ legöregebb, még aktív együttesei. Kóbor többször is kijelentette, hogy amíg Mick Jagger-ék nem hagyják abba, addig ők sem. Nos részemről természetellenesen hosszú életet kívánok mindkét együttes tagjainak egyaránt!

Az Omega 1962-ben.

A Babylon 1987-ben jött ki, azaz két évvel idősebb nálam. Ez azonban semmit nem von le az értékéből. Az Omega legjobb tudomásom szerint egyszer sem csinál olyan albumot, aminek egybefüggő történet képezte az alapját (mint például ugye az Ayreon esetében), azonban a legtöbb albumuk mégis egy-egy koncepció, számokat összefogó közös téma köré épül. Jelen album esetében itt a hitet tudnám említeni, mint közös pont. Aki ebből kapásból bigott vallásosságra vagy keresztény rock-ra asszociálna, ne tegye: bár tartalmaz keresztény ikonokat nyomokban, de messze nem az itt a lényeg.

Az Omega ma.

A számok egyébként külön-külön is remekbe szabottak, de szerintem egyértelműen kiemelkedik a Hajnali óceán, ami egész egyszerűen mestermű. Az együtteshez egyébként később minden bizonnyal vissza fogok még térni, mivel a hazai rockzene megkerülhetetlen ikonjai ők, akiken nemzedékek nőttek föl.

Az együttes felállása 1971-től, ami máig változatlan:
  • Benkő László – billentyű, ének
  • Kóbor János – ének
  • Debreczeni Ferenc – dob
  • Mihály Tamás – basszusgitár, ének
  • Molnár György – gitár
Számlista:
(A számok címére kattintva a link lejátsza azt, ezért letöltési linket ezúttal nem adok. Az összes szám elérhető a hivatalos honlapon, a dalszövegek fülnél.)
  1. "Babylon" 04:07
  2. "Hajnali óceán" 07:04
  3. "Harangok" 04:26
  4. "Gonosz város" 04:19
  5. "Holdvirág" 06:03
  6. "Júdás" 04:12
  7. "Segíts nekem!" 04:59
  8. "Utolsó ítélet" 06:12

Hajnali óceán; a YouTube-on megnézve ott van a szöveg a leírásban.
Dear non-Hungarian visitors, I have posted a translation of the lyrics. Look for it in the comments page.

1 megjegyzés:

  1. Szerintem is nagyon jók, nem a kor számít! Mellesleg, rájuk emlékezni fognak, nem úgy mint -tisztelet a kivételnek-az 1-2 számos "sztárokra". Ne feledjük, ők még tudtak ZENÉT szerezni és ELŐ is ADNI:)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails