Dear visitor!

All articles on this page are in Hungarian language. If you would like to request an English translation, write me to my e-mail or leave a comment. It's important to give me an e-mail adress, to inform you when I am done with it. If it is finished, I upload it to the blog and tag it with "translation".

Keresés ebben a blogban

2009. június 22., hétfő

The Highwaymen - Highwayman


A '80-as évek vége és a '90-es évek eleje a nagy változások kora volt. Összeomlott a Szovjetunió, véget ért a hidegháború, felrobbant a csernobili atomerőmű, áttörések történtek az űrkutatásban. De a zene terén is komoly változások voltak: ekkoriban alakultak vagy kezdték meg térnyerésüket olyan műfajok, amik ma uralják a a mainstream médiát (techno, trance, hip-hop, pop) . Amerikában pedig zuhanni kezdett a zeneipart addig szinte uraló country népszerűsége. Ezért összeállt az USA-ban egy olyan country együttes, amely négy, külön-külön is legendás country zenész-énekest foglalt magába, konkrétan: Waylon Jennings, Willie Nelson, Johnny Cash és Kris Kristofferson. 1985-ben alakult meg és 1995-ig volt együtt az együttes több stúdió- és koncertalbumot produkálva. Az együttesnek természetesen elképesztő sikere lett (tenném hozzá: maximálisan megérdemelten) a kialakuló trendek ellenére is.

Ahogy a wikipédiás életrajzokból is kiderül, az egykori négy tag közül ketten (Johnny Cash és Waylon Jennings) sajnos már nincsenek köztünk, így a The Highwaymen-nek végleg vége, soha nem egyesülhetnek újra. Ennek ellenére érdemes megismerkedni az albumaikkal, aki esetleg nem tette meg eddig, mivel a countryzene legjobbjairól van szó.

Ez az album 1985-ben jött ki és a formáció nyitóalbuma volt. "Pass around the bottle boy, let's talk about old times!" Ez a mondat a Welfare Line dal szövegéből van és kitűnően jellemzi az egész album hangulatát, témáját. Visszatekintés ez az album, néha a szerzők saját múltja felé, de leginkább egyfajta keserédes vadnyugat-búcsúztató. Kicsit szomorkás, kicsit játékos, kicsit vidám, de mindig energikus, a dallam pedig pillanatok alatt az ember fülébe mászik, jó hallgatni újra és újra.

Legendás zenészek fülbemászó és ellazító dallamai, keserédes szövegekkel. Ezt kínálja ez az album és ez elég is (nekem mindenképpen) ahhoz, hogy újra és újra meghallgassam. Aki csak egy kicsit is vonzódik a countryzene felé, az mindenképpen tegyen vele egy próbát. Nem fog csalódni.

Számlista:

1. "Highwayman" 3:00
2. "The Last Cowboy Song" 3:08
3. "Jim, I Wore a Tie Today" 3:20
4. "Big River" 2:45
5. "Committed to Parkview" 3:18
6. "Desperados Waiting for a Train" 4:34
7. "Deportee (Plane Wreck at Los Gatos)" 3:45
8. "Welfare Line" 2:34
9. "Against the Wind" 3:46
10. "The Twentieth Century Is Almost Over" 3:33

Letöltés


A Highwayman című szám eredeti videoklipje.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails