Dear visitor!

All articles on this page are in Hungarian language. If you would like to request an English translation, write me to my e-mail or leave a comment. It's important to give me an e-mail adress, to inform you when I am done with it. If it is finished, I upload it to the blog and tag it with "translation".

Keresés ebben a blogban

2009. június 28., vasárnap

GemCraft - Chapter Zero: Gem of Eternity


Flashjátékok. A casual játékosok Mekkája. Általában öt perc alatt megunhatók/kijátszhatók és felejtősek. De nem ez.

Besorolás tekintetében a tower defense kategória igen népes táborát gyarapítja. Minden ilyen játék ugyanazokat az elemeket tartalmazza jellemzően. Mindig van egy központi valamid (erőd/ház/mágustorony/hamburgeres bódé), amit - különböző őrlények/eszközök idézésével/építésével - meg kell védened a gonosz ellenséges hordáktól, akik jól látható, fix útvonalon érkeznek. Ezek az elemek megtalálhatók a GemCraft-ban is.

A világtérkép. Ha egy harctér fölé visszük a kurzort, részletes információkat láthatunk az adott pályáról.

Hogy akkor mi benne a különleges? Egyrészt itt nem egy-két pálya van, hanem több tucat, mindegyik jól felépítve és a többségük más-más taktikát követel. Ezen túlmenően itt a védekezést különböző hatású ékkövekkel és azok kombinációival oldhatjuk meg. Mindegyiknek van támadóértéke, de a speciális tulajdonságok különböznek: van itt mérgező, elektromos sokkot osztó, lassító, páncéltörő és egyéb specialitású ékkő. Ezek kombinálása kiváló lehetőséget ad a taktikázásra, ami bizony elengedhetetlen a győzelemhez a későbbi pályákon. A játék ugyanis nem könnyű.

Megtanulható képességek. Szintenként 5 pont nem sok, de képesség-pontok bármikor újra eloszthatók, így alkalmazkodni tudunk egy-egy pályához. A jobb felső sarokban levő korlátozás elkerülése végett az Armor Games honlapján érdemes játszani a játékot. (Ezt linkeltem be.)

Szintén ügyes húzás a szintfejlődés beépítése: a szörnyek gyilkolásáért kapott tapasztalatot felhasználhatjuk a manánk növelésére (egyben szolgál életpontként - elfogy => kampec - és univerzális fizetőeszközként - csapdák/tornyok építése, ékkövek idézése, stb.), egyes ékkőtípusok erősítésére, páncélzat kialakítására (a mágustornyot elérő szörnyek kevesebbet sebeznek), miegymásra. Plusz ahogy szintet fejlődik a játékos, úgy nyílnak meg a különböző játékmódok. Ebből tudomásom szerint 12 van, 9 amelyik minden pályán elérhető és három speciális:

Normal: Jönnek a szörnyek, gyakd le őket! Semmi extra. Ezt a módot kell először megcsinálni egy-egy pályánál, a többi játékmódot csak ezután lehet elérni. (nincs feltétele)

Sudden Death: Ha egy szörny is eléri a játékos tornyát, az azonnali bukást eredményez. (8. szint)

Endurance: Húzd ki minél tovább. A hullámok folyamatosan jönnek (egyre erősebbek), amíg csak ki nem irtanak. Elvileg 510 hullámot ír ki az ilyen pályák végén, szóval elvileg az az összes, de egész egyszerűen lehetetlen odáig kihúzni, nekem eddig még az ötvenedikig sem jött össze. (16. szint)

Heroic: 20%-kal több és 40%-kal erősebb szörny jön. Óriás szörnyek nem jönnek, de cserébe plusz két hullámot kell kibírni. (24. szint)

Swarm: Csak swarm típusú hullámok jönnek (értsd: gyenge szörnyek jönnek, de iszonyatosan nagy mennyiségben). 60%-kal több szörny jön a Normal módnál. (32. szint)

Time siege: Normal mód, csak ezúttal időre. Ha az idő lejártáig nem fejezed be a pályát, buktad. Emiatt szinte minden hullámot korábban kell behívni, így a hullámok egymásra torlódnak, ami az utolsó hullámoknál már elég masszív tömeget eredményez. (40. szint)

Bleeding Edge: 60%-kal több szörny 80%-kal több életponttal minden hullámban. Óriás szörnyek nem jönnek, de a Normal módhoz képest négy hullámmal többet kell túlélni. (48. szint)

Carapace: Csak páncélos szörnyek jönnek, brutálisan megnövelt páncélzattal és a Normal módhoz képest duplázott mennyiségben, de csökkentett sebességgel. 6-tal több hullám jön. Tapasztalatom szerint piszok nehéz játékmód. (56. szint)

Arcane: Normál módhoz képest 80%-kal több szörny duplázott életponttal. Óriás szörnyek itt sincsenek, de 8 hullámmal többet kell túlélni. És ha ez sikerül is, a végén elindul feléd egy Arcane Guardian, ami ugyan csigalassú, de iszonyatos mennyiségű életponttal és páncélzattal rendelkezik, és ha eléri a tornyodat, akkor csak több ezer pontért lehet pálya kiindulópontjára visszaűzni, ha nincs ennyid, buktad. A legnehezebb játékmód. (64. szint)

A három spéci mód:

Arcane Guardian level: Külön pályákat jelent, amiken nincs más játékmód. Először le kell győzni a szörnyeket, de mielőtt az utolsót is levered, le kell rombolni az Arcane lock nevű épületeket. Ha ezt nem teszed meg, a szörnyek elpusztulása után ezek aktiválódnak és azonnal megölnek. Ha megteszed, akkor érkezik egy Arcane Guardian (több tízezres életponttal és gyakorlatilag sérthetetlenséget adó páncélzattal) és egy rakás segítőszellem. Ez utóbbiak kiirtásával az Arcane Guardian páncélzata lecsökken, így legyőzhetővé válik. Egy-egy ilyen pálya egy-egy területről a kijárat, felfogható boss-fightnak is.

Gem of Eternity level: A játék utolsó pályája, saját játékmóddal, ami hasonlít az Endurance módhoz, annyiban, hogy a szörnyek végtelen számú hullában érkeznek. A lényeg, hogy 7 darab hetes szintű ékkövet kell a pálya közepén levő Gem of Eternity-re dobni, hogy megszerezhesd. Ha ez sikerül, az azonnali győzelmet jelen és ez megnyitja a Beyond Corruption játékmódot minden normál pályán.

Beyond Corruption: Minden pálya kezdetén kapsz 6 darab ötös szintű ékkövet, azokon túl, ami alapból járna. Ez ugye elég nagy előnynek tűnik, de szükség is van rá. Ez a játékmód ugyanis rendkívül nehéz. Normál módhoz képest duplázódik a szörnyek száma, ráadásul életpontjaik száma az eredeti értéknél 150%-kal nő. Óriás szörnyek nincsenek itt sem. Viszont legalább 10 hullámmal többet kell túlélni. Azért írom, hogy legalább, mert ilyen módban elért győzelem után 2-vel nő a ráadásnak érkező hullámok száma.

Tudnék még mit írni, de minek? Ennyiből mindenki el tudja már dönteni kell-e ez neki vagy nem. Én javaslom a kipróbálását, mert hangulatos és jó játék, bár elég időrabló. (Menteni lehet, szóval nem kell - nem is lehet - egy szuszra végigjátszani.)

Link a játékhoz. / To play this game, click here!


A legelső pálya végigjátszása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails