Dear visitor!

All articles on this page are in Hungarian language. If you would like to request an English translation, write me to my e-mail or leave a comment. It's important to give me an e-mail adress, to inform you when I am done with it. If it is finished, I upload it to the blog and tag it with "translation".

Keresés ebben a blogban

2009. július 10., péntek

Magyarázó szótár

Ez a bejegyzés minden olyan szót/kifejezést tartalmaz, amely jelentése nem feltétlen közismert. Folyamatosan frissítem, így ha egy újabb bejegyzésben esetleg ismeretlen szót találsz, nézz be ide, valószínűleg megtalálod az értelmezését. Ha mégsem, akkor írj egy kommentet vagy e-mailt, hogy melyik szót hagytam ki innen és hamarosan bekerül.

RPG: Role Playing Game, azaz szerepjáték. Az első szerepjátékok hagyományos táblás, asztali társasjátékok voltak. Bár ilyenek mindmáig léteznek, a számítógépes szerepjátékok sokkal népszerűbbek. Ezeknek általában közös vonásaik, hogy a játékos az őt megtestesítő karaktert maga hozhatja létre, vagy legalábbis választhat több lehetséges karakterből a játék elején. (Van olyan szerepjáték, ahol fix karakterrel kell haladni, de nem gyakori túlzottan.) Fontos még az, hogy a játékos a a játékban való haladás során folyamatosan erősödik, képzettségei fejlődnek. A történet és a karakterek részletes kidolgozása a velük való azonosulás miatt elvileg szintén fontos lenne, de manapság az akció-RPG-k korát éljük, amikben ez nem kap igazán hangsúlyt.

Might & Magic: Szerepjáték-sorozat, amely a 90-es évek elején-közepén élte fénykorát. Modern reinkarnációja a Dark Messiah of Might & Magic, de ez - a közös világot leszámítva - köszönőviszonyban sincs az elődökkel.

FPS: Kétféle jelentése is lehet. 1. First Person Shooter, azaz elsőszemélyű lövöldözés. Az olyan akciójátékokat nevezzük így, amelyeknél a játszott karakter szemével látjuk az eseményeket. Mivel ma már rengeteg játékban lehet nézőpontot váltani, ezért magát az elsőszemélyű nézőpontot is szokás ezzel a mozaikszóval hívni. 2. Frame Per Secundum, azaz magyarul másodpercenkénti képfrissítési ráta. Például 50 FPS azt jelenti, hogy a képernyő kijelezte kép másodpercenként ötvenszer frissül. Ha nagyon alacsony ez az érték, akkor frissítés szemmel követhetővé válik, vagyis játék közben a megjelenítés akadozik. Erre mondjuk, hogy a játék "fagyogat" vagy "szaggat".

Dark Wave (vagy darkwave): Itt egy link az angolul tudóknak. Tömören magyarul: Ez egy 70-es években kialakult zenei irányzat, amelynek főbb jellemzője befordulós dalszövegek és a zene által keltett sötét, elkeseredett hangulat. Azonban nem jellemző a gonosz vagy vad hangulat rá, sokkal a inkább a beforduló, csendes szomorúság érzése.

Ambient: Link.

Rockopera/metálopera: Egy-egy történetet egy egész albumon (vagy akár több albumon) továbbgördítő zenei kategória. Rockoperának hívható még olyan musical is (legyen az film vagy színmű), amelyben a zenei betéteket rockszámok adják. Például István, a király.

Poszt-apokaliptikus: Világvége utáni. Olyan filmekre/könyvekre/miegymásra mondjuk, amely olyan fiktív világban játszódik, amely valamilyen világméretű katasztrófa/háború életre közel alkalmatlanná vált.

Suicidal black metal: A black metal-ról itt találsz némi infót magyarul, bár az utolsó bekezdést én fenntartásokkal kezelném, lévén semmi konkrétumot nem tartalmaz. A suicidal magyar jelentése pedig öngyilkos. Ennek megfelelően a black metal amúgy is brutális hangulatát az önutálatról és öngyilkosságról szóló szöveg egészíti ki.

Mainstream média: Mainstream főáramlást jelent magyarul, ha szó szerint fordítjuk. A mainstream média kategóriába tartozik minden olyan média - legyen az újság, tv-csatorna, miegymás - amely hatalmas tömegekhez jut el és befolyásolja így a közgondolkodást is.

Flashjáték: Általában a böngészőben - tehát külön kliens, telepítő, stb. letöltése nélkül - játszható játékok gyűjtőneve. (Egyébként technikai fogalom, de ahhoz meg nem értek.)

Casual játékos: Az olyan játékosok megnevezése, akik alkalomszerűen játszanak. Van öt perce és belép egy flashjátékba, vagy rendszeresen játszik, de keveset. (Mondjuk heti egy-két órát.)

Folk: Népzene. Nagyobb népszerűséget általában más műfajokkal keverve érnek benne (folk-rock, folk-metal).

Pagan: Pogány. Zenei kategóriaként az olyan együttesekre szokták ráaggatni ezt a jelzőt, melyeknek dalszövegei az ősi idők vallásával foglalkozik. (sámánizmus, skandináv mondavilág istenei, stb.)

PSP: PlayStation Portable. Egy hordozható videojáték-konzol.

tekkenezni: Utalás a Tekken nevű videojáték-sorozatra, amely a 90-es évek egyik leghíresebb verekedős játékait adta a világnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails