Dear visitor!

All articles on this page are in Hungarian language. If you would like to request an English translation, write me to my e-mail or leave a comment. It's important to give me an e-mail adress, to inform you when I am done with it. If it is finished, I upload it to the blog and tag it with "translation".

Keresés ebben a blogban

2009. december 4., péntek

Dalolva szép az élet


Ma délelőtt egy előadáson vetítette le a tanárunk, némi rövid előszót mellékelve a film használatáról, mint történeti forrásról. Ezen felbuzdulva írok is egy rövid cikket ide mindjárt.

A filmet 1950-ben adták, ergo a Rákosi-korszak kellős közepén. Innentől nem kérdés, hogy propagandafilmről van szó: a korszakban a központi irányítás hagyott jóvá minden készülő filmet, így a helyzetet objektívan értékelő, vagy éppen a rendszert kritizáló mű még a kidolgozott forgatókönyvig sem jutott volna el.

A történet egy gyári munkásokból álló, 25 éves fennállását ünneplő Ezüstlant dalárda fellépésével (illetve ennek hirdetésével) indul. A fellépés során nyilvánvalóvá válik, hogy a kórus elavultsága, gyengesége. A fiatal munkások új kórust alapítanak, hogy változást érjenek el. Nagyon tömören és röviden ennyi a film története. Van még itt némi szerelmi szál, összeveszések, meg a többi.

Azonban a propaganda jelleg teljesen evidens: a maradi, érvényesülni nem hagyó karmester (a film legnegatívabb karaktere) természetesen Horthy-korszakból maradt reakciós, Swing Tóni - a film másik negatív karaktere - meg az amerikai stílust utánzó tolvaj és bajkeverő. A politikai titkár természetesen nyakig van a munkában, de azért minden problémát megold. Mindenki mindig vidám, a munkások jókat esznek-isznak (a korszakban valójában ugye élelmiszerhiány volt) és mindig mosolyognak. És a film történeti csúcspontjain azért becsúszik egy-egy szovjet idézet, egy Sztálin dombormű, egy Lenin-arckép vagy épp egy Rákosi-portré.

Mindennek ellenére a film rendelkezik azért potenciállal: a korszak legnagyobb színészei szerepelnek benne és van pár helyzet, ami a gusztustalanul cukormázas idealizáltság ellenére is mosolygásra késztet. Nomeg jól jellemzi a Rákosi-korszak propaganda-gépezetét. És a zenei betétek között is vannak jó minőségű darabok.


Egy rövid jelenet a filmből Swing Tóni főszereplésével...


Szereplők:

Balázs Samu (Réz Győző)
Pongrácz Imre (Swing Tóni)
Ferrari Violetta (Zsóka)
Latabár Kálmán (Seregély Bálint)
Gózon Gyula (Énekkari tag)
Soós Imre (Torma Feri)
Bánhidi László (Kandi, énekkari tag)
Ladányi Ferenc (Lakatos párttitkár)
Bihari József (Énekkari tag)
Simándy József (Énekkari tag)
Gózon Gyula (Énekkari tag)
Bihari József (Énekkari tag)
Kozák László (Énekkari tag)
Lehotay Árpád (Énekkari tag)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails