Dear visitor!

All articles on this page are in Hungarian language. If you would like to request an English translation, write me to my e-mail or leave a comment. It's important to give me an e-mail adress, to inform you when I am done with it. If it is finished, I upload it to the blog and tag it with "translation".

Keresés ebben a blogban

2009. szeptember 11., péntek

Csajághy György - A "Lehel-kürt"


Érdemes tisztázni az elején: ez nem regény, nem népszerűsítő irodalom. Ez szakkönyv, mindennel, ami kell: idézetek, források, függelékek, szakszavak, tanulmányi ábrák, miegymás.

A kötet három részre tagolható, lényegében három különböző - tematikailag egymáshoz kapcsolódó - tanulmányról van szó. Az első a kürtféle hangszerek rövid történetét mutatja be (a másik két írás megértéséhez pont elégséges szinten). A második általában foglalkozik a lovasnépek kürtjeivel és kürtszerű eszközeivel (pl. ivókürtök, rangjelzések).

A könyv legnagyobb szekcióját a "Lehel-kürtnek" nevezett (Jászberényi múzeumban tárolt) kürt részletes tanulmányozása teszi ki. Minden egyes faragott ábrát részletesen elemezi és más kürtök ábráival összeveti a szerző. Emellett közérthetően (és megfelelő részletességgel) leírja a faragványokon található jelenetek, jelképek, mitikus lények eredetét, jelentését. Mindezt igen bőséges forrásanyaggal támasztja alá és lépésről lépésre cáfolja meg a hivatalos történettudomány, azon álláspontját, hogy a "Lehel-kürt" egy bizánci cirkuszi hangszer lenne.

Abból indul ki, hogy a magyarság eleve nem az Urál környékéről származik (és nincs is genetikai rokonságban a finnugor népekkel), hanem a belső ázsiai lovasnépek egyike. (Volt szerencsém a szerző személyes előadásait is hallgatni a témában, és népzenei hasonlóságokra, valamint némely régészeti leletekre mutatott rá, amelyek többé-kevésbé igazolták a feltevéseit. Teljességgel persze nem, de a finnugor eredetre sincsenek 100%-os bizonyítékok.)

Vizsgálja még a Lehel-monda esetleges valóságalapját, illetve megkísérel választ adni a kérdésre, hogy a kürt rangjelző szereppel bírt-e elsősorban vagy mint hangszert használták? Ennek érdekében fúváspróbákat végzett és ezek eredményét összevetette a korábbi, mások által végzett ilyen próbák eredményeivel.

A függelék részben található egy-egy pároldalas leírás a párthusokról és a kusánokról, amely népek nevei felmerülnek az könyv törzsanyagában. Továbbá van itt még egy rövid önéletrajz és a főbb írásainak listája, zárásként pedig egy angol nyelvű rövid összegzés.

A könyv összességében teljesen szakszerű, mégis közérthető tanulmány. Aki érdeklődik a téma irányt, annak csak ajánlani tudom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails