Dear visitor!

All articles on this page are in Hungarian language. If you would like to request an English translation, write me to my e-mail or leave a comment. It's important to give me an e-mail adress, to inform you when I am done with it. If it is finished, I upload it to the blog and tag it with "translation".

Keresés ebben a blogban

2009. október 17., szombat

E Nomine - Das Beste aus... Gottes Beitrag und Teufels Werk


Ma megkaptam, hogy ritkán frissül a blog. Nos, mit ne mondjak, jogosan. :-) Egyrészt időhiány, másrészt meg lassan kezd átmenni a dolog zenei ajánlóvá. Pedig én ilyen "mindenből egy kicsit" jelleget akarok fenntartani. Szóval a legközelebbi bejegyzés biztos, hogy nem zenei lesz. Előre láthatólag hamarosan befejezem Clive Barker Books of Blood című novellagyűjteményét és akkor arról ejtek itt pár szót. Könyvkritika úgyis ritkábban jut, mint ahogy azt szeretném. Addig is: E Nomine.

Az együttes sajátos trance/techno zenét játszik. Saját meghatározásuk szerint monumental dance jelzőt kapott a műfaj. A lényege a dolognak az, hogy van jól kevert és kidolgozott techno alap. Erre jön a német szinkronszínészek által alámondott (tényleg jól átélt, eljátszott) szöveg. Mindez megspékelve lendületes és magával ragadó kórusénekkel, ami kicsit a gregorián egyházi énekre hajaz. A témát tekintve különböző mitológiai jelenségekről és keresztény hittel kapcsolatos dolgokról van szó általában. Elhiszem, hogy ez így leírva elég furcsának tűnhet, de valójában kiválóan működik.

Sajnos azonban nem tudni, hogy létezik-e egyáltalán még az együttes. A két állandó tag, akik a zenéért elsősorban felelnek (Christian Weller és Friedrich "Fritz" Graner) közül az egyik (Friedrich) 2008-ban elhagyta a projectet. Ezen kívül a kiadóval voltak problémák, ami miatt 2008 elején az új single (Heilig) már el sem jutott a boltokba, csak neten keresztül lett forgalmazva. Ezóta volt még egy remixekből álló, semmi újat nem tartalmazó "kacsa" album a neten, a Das Dunkle Element. Feltételezhető, hogy ehhez semmi köze nincs az együttesnek, ha pedig így áll a helyzet, akkor 2008 közepe óta nincs semmi hír az E Nomine-ről. Bár hivatalosan nem oszlottak fel, de azért lassan másfél éves hallgatás nem jelent jót szerintem sajnos.

Az utolsó teljes lemez egy válogatásalbum volt, feljavított, újrakevert dalokkal, külön erre készített (és címadó) introval és egy plusz bónuszszámmal rajta. Ez volt a Das Beste aus... Gottes Beitrag und Teufels Werk. Az egyik abszolút kedvenc lemezem. A számok jók, lendületesek és magával ragadóak. Beindítják a fantáziám és felpörgetnek, ezért van az, hogy a készülgető regényem írásakor mindig ez a válogatás megy. Beindítom, rárakom ismétlésre és sokszor két-három órát is írok egyhuzamban, anélkül, hogy tudatában lennék az idő múlásának.


A Mitternacht hivatalos klipje.
Számlista:
  1. "Gottes Beitrag und Teufels Werk" 1:38
  2. "Vater Unser" 3:19
  3. "Mitternacht" 3:52
  4. "Nebelpfade" 4:15
  5. "Das Omen (im Kreis des Bösen)" 3:48
  6. "Der Ring der Nibelungen" 3:47
  7. "Das Tier in mir (Wolfen)" 4:00
  8. "Nachtwache (Blaubeermund)" 5:10
  9. "Die Runen von Asgard" 5:51
  10. "Schwarze Sonne" 3:48
  11. "Opus Magnum" 3:03
  12. "Laetitia" 3:34
  13. "Die Schwarzen Reiter" 4:28
  14. "E Nomine (Denn sie wissen nicht was sie tun)" 3:23
  15. "Das Böse" 3:44
  16. "Deine Welt" 3:19
  17. "Spiegelbilder" 3:59
  18. "Bibelworte des Allmächtigen" 4:18
  19. "Der Turm" 3:12
  20. "Vater Unser, Pt. 2 (Psalm 23)" 4:01

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails